Ταυτότητα του συνεδρίου

Red pencil and questionnaire

Το συνέδριο «Διδασκαλία και Δράσεις των μαθηματικών στα Πρότυπα – Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια 2015. – «Προτάσεις για το μέλλον της μαθηματικής μας παιδείας» »
συνδιοργανώνουν έντεκα Πρότυπα Πειραματικά Γενικά Λύκεια υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Π.Π.Σ. (Δ.Ε.Π.Π.Σ.).

Ο σκοπός του Συνεδρίου

Η επιτυχής διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου στην Αθήνα το 2014, υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ., με χαρακτηριστικά:
α) την υψηλή συμμετοχή των μαθηματικών των Π.Π.Σ.,
β) τους αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές,
γ) τη συγκρότηση αποτελεσματικής Επιστημονικής Επιτροπής,
δ) τις εισηγήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της μαθηματικής παιδείας,
ε) τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των συνέδρων στο πλαίσιο στρογγυλών τραπεζιών,
ώθησε στην οργάνωση για τη διεξαγωγή του 2ου συνεδρίου για τα Μαθηματικά στα Πρότυπα Πει-ραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, με διευρυμένη Οργανωτική Επιτροπή από έντεκα Π.Π.Σ.
Οι μαθηματικοί των Π.Π.Σ. θεωρούν αναγκαία να αναπτυχθεί μία γενικότερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, όχι μόνο στο πλαίσιο της στενής κοινότητας των Π.Π.Σ., αλλά μεταξύ όλων των συναδέλφων μαθηματικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή είναι μία πρακτική που ενθαρρύνεται και από τον Νόμο 3966/2011 περί της νέας δομής και λειτουργίας των Π.Π.Σ.
Η διευρυμένη θεματολογία του 2ου Συνεδρίου προωθεί τη συμμετοχή και συνεργασία με τους μαθηματικούς του συνόλου των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της διάχυσης καλών πρακτικών.
Παράλληλα, όπως και στο 1ο Συνέδριο, θα αναπτυχθούν θέματα που εντάσσονται στις ειδικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες, σχετικά με τα Μαθηματικά, των μαθητών των σχολείων των Π.Π.Σ.

Στη φετινή διοργάνωση καθένα από τα σχολεία αντιπροσωπεύεται από έναν Μαθηματικό στην Οργανωτική Επιτροπή (Ο.Ε.) ή/και έναν Μαθηματικό μέλος ΕΠ.Ε.Σ. στη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.),  για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της τυπικής σύνδεσης με την Δ.Ε.Π.Π.Σ. και ενδεχομένως με το Υπουργείο Παιδείας για θέματα επίσημης αλληλογραφίας.

Οι βασικοί στόχοι της Ο.Ε. είναι οι εξής:

  1. Να προβάλλει την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης Πανελλήνιου Συνεδρίου των μαθηματικών των Π.Π.Σ. με τίτλο «Μαθηματικά στα Π.Π. Γυμνάσια και Λύκεια, δυνατότητες και προοπτικές».
  2. Να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τον μέγιστο αριθμό μαθηματικών των Π.Π.Σ. από όλη τη χώρα, ώστε να συμμετέχουν στο Συνέδριο με εισηγήσεις, παρεμβάσεις, με ενεργό συμμετοχή, η οποία θεωρείται απόλυτα αναγκαία για πεισθούν οι αρμόδιοι φορείς ότι πρέπει να δρομολογηθούν αλλαγές στη διδασκαλία των Μαθηματικών τουλάχιστον στα Π.Π.Σ. Η Ο.Ε. θεωρεί βασικό να συμμετέχουν οι συνάδελφοι μαθηματικοί όλων των Π.Π.Σ. της χώρας, να καταθέσουν τεκμηριωμένες απόψεις, ώστε οι θέσεις μας να έχουν παιδαγωγικό κύρος και επιστημονικότητα.
  3. Να συγκροτήσει μία επιστημονική Επιτροπή (Ε.Ε.) κυρίως με πανεπιστημιακούς μαθηματικούς, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφέρονται για τον θεσμό των Π.Π.Σ. και για το ρόλο των Μαθηματικών σε αυτά. Ένα από τα βασικά καθήκοντα της Ε.Ε. είναι να κρίνει την ποιότητα και το περιεχόμενο των εισηγήσεων που θα κατατεθούν στο Συνέδριο και ένα δεύτερο να δοθούν τρεις έως τέσσερεις κεντρικές ομιλίες βασισμένες στους στόχους του Συνεδρίου.
  4. Να βοηθήσει την Δ.Ε.Π.Π.Σ. στον γενικότερο προβληματισμό της και στις ενέργειές της για την εδραίωση του θεσμού των Π.Π.Σ. και στην αποδοτική λειτουργία τους.
  5. Να δώσει ένα θετικό παράδειγμα και για τις άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών των Π.Π.Σ., φυσικών επιστημών, πληροφορικών, κλπ. για την πραγματοποίηση ειδικών Συνεδρίων που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση και των άλλων μαθημάτων στα Π.Π.Σ.
  6. Να λειτουργήσει στο Διαδίκτυο μία ιστοσελίδα, η οποία θα έχει ως στόχο την προβολή των διαδικασιών που αφορούν στο Συνέδριο, την εγγραφή συμμετεχόντων σε αυτό, την έναρξη ενός Φόρουμ ηλεκτρονικού διαλόγου και γενικά στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών που θα αφορούν στο Συνέδριο.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s